Behandle fuglen, som du selv ville ønske at behandles

Vær positiv. Det tager tid, at vinde fuglens tillid og finde en fælles accept og forståelse.

Jag ikke din fugl, du overskrider fuglens grænser. Og du ender med at have en fugl der bider (læs mere nederst på siden).
Tæmningen af en fugl består af en positivitet og gensidig respekt/tålmodighed.

Hos nogle tager det ikke lang tid før dette tillidsbånd er skabt, hos andre tager det meget lang tid.

Fremskridtene kan små og usynlige, men giv ikke op. Tro på det og hold ud. Fuglen kan fornemme når du synes det er træls og ikke tror på det.

End altid en træning positivt. Det er ikke en lang træning der anbefales. Hellere mange korte træninger, mange gange dagligt.

Alt er nyt

En fugl der lige er fjernet fra sit hjem og sat ind i nyt bur ved nye mennesker og nye lyde, skal have en chance for at finde sig tilrette.

Sørg for buret står hævet fra gulvet. Stil det gerne op mod en væg, så føler fuglen sig mere tryg. Lad fuglen være et døgns tid. Tal gerne med fuglen, husk lavt toneleje.

Når der er gået et døgn, kan du stille begynde træningen. De vigtigste skridt er altid de første.

Tal til din fugl og lyt til sin fugls signaler

Du skal lære at tale med og forstå din fugles signaler.
Fuglens signaler, viser dig om du skal stoppe op, eller kan fortsætte, og du skal lære din fugl at kende. Hvad gør den hvornår og hvorfor.

En fugl der er bange, har en stram fjerdragt og sidder stift på pinden. Fuglen kan gå i panik og flyve/baske forvildet rundt i buret.

Når en fugl er afslappet sidder den på et ben, misser med øjnene og ”knaser næb”, og nogle småpludre i skægget. Når den skal sove, puster den sig som regel lidt op og lægger hovedet i svanestilling.

Når din fugl sover, bør din fugl have ro.

En han der er ”forelsket” i et individ eller en genstand kan give sig til at ”synge” og gokke næbet mod den anden fugls næb, sit menneskes hånd/fingernegl, sit spejl/klokke eller hvad den nu har kastet sin kærlighed på. Sommetider gylper han foder op, som han mader sin ven/mage/menneske/ting med.

 

Det er altid bedst med en ven til din undulat.

 

Når en undulat pudser fjer gør den det for at vedligeholde sine fjer og fordi den synes det er rart. Undulater der er glade for hinanden, pudser også hinanden. Det er typisk på omkring hals, nakke og pande.

Når man har unger, høre man tit den baske uhæmmet med vingerne. Det er tegn på træning af vingerne, men når en voksen undulat gør det, er det tegn på overskudsenergi. En flyvetur kan hjælpe.

Skræpper din undulat vildt højt, er det et tegn på utilfredshed.

Skrig er typisk tegn på angst. Oftest i forbindelse med, at fuglen skal indfanges.

At vippe op og ned med hovedet, ses ved kurtisering og dominans.

Fugle skraber i bunden af buret, for at finde spildt foder, og nogle fugle kan finde på at skrabe al maden ud af et fodertrug. Hvorfor vides ikke med sikkerhed.

Fugle, særligt hanner kan når de bliver kønsmodne, finde på at onanere mod pinde, legetøj, bamser, sit menneskes hår, eller hånd. De kan også finde på at onanere trods partner.

Vær ikke bange for din fugls næb. Fuglen bruger både næbbet som forflytninger hjælp, når den er bange og til at vise adskillige signaler med. Bliver du bange og flytter din hånd hurtigt kan du irritere fuglen, den bliver bange og ender med at bide.

Når din fugl klør sig kan det være fordi det ganske simpelt klør, grundet utøj eller fordi den har det varmt.

Inden en fugl bider, vil den først sende dig signaler, og virker de ikke vil den måske bide. Hvis den er vred, kan den bide umotiveret. Hvis du ikke har forstået og accepteret dens signaler på de mildere signaler, risikerer du, at fuglen til sidst lærer, at det eneste der virker er angreb – fordi det er det eneste, der virker har du nærmest trænet din fugl til at bide – og bide hårdt!

Der kan være mange årsager til, at en fugl bider.
A: Du respekterer ikke den siger fra
B: Den er frustreret pga. for lille bur
C: Dens kost er forkert.
D: Den får ikke den rette mængde søvn i ro og mørke.
E: Den mangler UV lys.
F: Fuglen er stresset pga. skænderier i hjemmet eller store omvæltninger.
G: Du bruger ikke nok tid på den.
H: Den keder sig.
I: Den er påvirket af forårshormoner.
J: Den forskrækkes.
K: Den er teenager
L: Den har behov for mere faste og retningslinier
M: Den tror at bide er en leg

Og meget mere……

Hvad kan du gøre og hvad bør du virkelig ikke gøre?!

Det er vigtigt at virke uberørt af fuglens bid. Ikke skrige AV! skælde ud eller trække hånden til dig. Det kan være svært, tæt på umuligt, men nødvendigt.
Fuglen vil se det som en belønning eller en leg (den ønskede du reagerede). Råb ALDRIG af din fugl.

1: Vurder om bidet var selvforskyldt (blev den forskrækket, ophidset, ser du anderledes ud, dufter anderledes eller har du haft fingrene i noget der lugter grimt?
2: skyldes det overført aggression (Bider den for at afreagere?
3: Er fuglen i teenagealderen og påvirket af hormoner?

Dette er helt normalt. Sig Nej, med meget bestemt toneleje, hvor efter du sætter fuglen fra dig, og fjerner dit fokus fra fuglen. Dette skal gøres hver eneste gang uden omsvøb. Og Nej, eller det ord du vælger at bruge, skal siges i samme toneleje hver gang.

Når du igen tager kontakt med fuglen, vær glad og positiv.
Husk bær aldrig nag!
Hvis fuglen har sat sig til at sove så
forstyr den ikke, måske den var overtræt.

Brug ikke buret som ”skammekrog”.

Når hannerne bliver sexuelt ophidsede og hormonerne stiger, kan de finde på, at gylpe foder op over for særlige genstande f.eks. et spejl. Du kan evt fjerne tingen/tingene, så vil det som regel hjælpe.
De kan, også forsøge, at parre sig med din hånd, fordi de ser sig som deres partner. Tilbyd den en bamse, hvis du ikke vil have den parer sig med din hånd. Hvis du forsøger at forhindre den i at parre sig med ting, vil fuglen blot blive frustreret og arrig. Og det er altså helt naturligt ?

Hunner i ynglehumør er bidelystne og elsker at splitte ting af. Sørg for, at tilbyde friske grene og andre ting hun kan få lov at bide i så tosset hun vil.

Du kan med fordel gemme godbidder i udhulet træ, i oventørret flis eller lignende. Det kan give god aktivering i timevis. Mulighed for at bade er også vigtigt! Nyt legetøj og andre aktiviteter er alt sammen med til at holde din fugl mentalt sund.

Træn tidligt et klart NEJ. Sæt fuglen fra dig og fjern fokus. Hver eneste gang, også hvis det betyder 7 gange i minuttet.

At få din fugl på hånd/finger

Er din fugl ikke håndteret fra opdrætter, kan det blive meget krævende.

Sæt dig med hånden lige inden for lågen i buret. Tal stille til fuglen. Jag den ikke.

Når fuglen er tryg, ved hånden i lågen, kan du langsomt nærme dig fuglens legetøj med hånden. Leg med dens legetøj. Nærmer fuglen sig efter nogle dage. Lad den være, men rør den ikke. Vælger den selv at gå på din hånd eller undersøge den så bare sid stille.

Når fuglen er tryg ved, at du leger med dens legetøj, kan du tilbyde den lidt lækkerier fra din flade hånd. Respekter igen hvis fuglen viser utryghed.

Når fuglen tør spise af din hånd, er du nået det aller vigtigste skridt – tillid. Og så begynder den egentlige træning.

Den vigtigste kommando og den første du bør lære din fugl er at gå på finger. Den skal lære at træde op på din finger når du vil have det.

Nærm dig forsigtigt fuglen uden godbidder. Pres blidt din finger mod det nederste af fuglens bryst. Ros den når den første fod sættes på din finger. Hvis den ikke selv træder helt over på hånden, så prøv at løfte hånden lidt opad. Når den sidder der, så hold hånden helt stille.

Når den kan dette, kan du øge udfordringen ved, at flytte din hånd lidt med fuglen på. For der efter at forsøge at sætte fuglen af på en pind. Husk ros!

Når fuglen kan det, kan du med fordel øve kommando. Du tilføjer kommandoen når fuglen gør det du vil have den til, og supplere evt med en godbid. Kommandoen kan være det ord du ønsker, det skal bare være det samme hver gang og i samme toneleje ?

HUSK: det handler om TILLID. Tillid skabes ikke ved at jage din fugl, være utålmodig eller udvise manglende tolerance.

De første 3-4 uger, er de aller vigtigste uger, er min mening. Det er der det faste bånd mellem ny ejer og fugl fastlægges.

Det er også en af grundene til det kræver et helt enormt arbejde at tæmme fugle der ikke har fået lagt “bunden” og fugle fra dyrehandlere. Ud over det har de fugle været ude for alverdens larm, mennesker, forhold m.m

Mit råd/konklusion:

Køb ALTID din fugl hos en opdrætter. Spørg ind til håndteringen og følg fuglen samt forhold. Besøg gerne opdrætteren om muligt inden køb.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Menu
%d bloggers like this: