En fugl med så stort et handicap som ikke at kunne flyve, kræver meget mere end man lige forstiller sig og ofte opstår der store og voldsomme skader og adfærdsproblemer hos fuglen.
Jeg har arbejdet med en del fugle som ikke har kunnet flyve, herunder dværgpapegøjer, undulater, nymfeparakitter, amazonepapegøjer, grå jaco, pionus, caique, kanariefugle og græsparakitter
90 % af dem har ændret adfærd og/eller fået synlige skader.
Skader som typisk ses i første omgang er de overfladiske skrammer som opstår ved fald. En fugl der ikke kan flyve har svært ved at holde balancen. Der skal ikke meget til før fuglen falder ned og kan komme frygtelig til skade. De overfladiske skrammer kan ses og de kan behandles. Fuglen kan have taget mere skade end man lige tror i første omgang. En fugl der falder 1 meter ned på et gulv, kan nemt få indre brud.
Det næste problem der opstår, kan være skrigeri, fjerpilning, nervøsitet, fedme, fod problemer, manglende muskelmasse og dårlig kondition.
Fuglens bolig skal indrettes efter dens behov, altså ikke noget med at den skal flyve over til dens mad og vand, da det er ikke muligt for den.
Jeg oplevede engang en der havde en fugl i voliere der ikke kunne flyve, den gik sammen med andre fugle. Her havde man glemt at tage det hensyn til fuglen, så den havde ikke en chance for at komme til madtruget.
Heldigvis kom jeg i tide og tog fuglen med hjem, ellers kunne den have været død af sult.
En anden ting som jeg har oplevet er når fuglen har badet eller hvis den bor i ude-voliere og det har været regnvejr. Grenene kan blive glatte og fuglen smutter hurtigt ned af pinden. Her er det vigtigt at bruge grene som fuglen kan gribe rundt om, diameteren må ikke være for stor. Vi har før brugt lægter for at afhjælpe fald. Bundlaget skal man også overvejen hvis nu fuglen falder ned, og det vil den gøre på et tidspunkt. Det skal være blødt for fuglen at lande i, her kan højt græs være en hjælp for fuglen.
Er der tale om en fugl som på ingen måde er tam er udfordringerne ekstra store. Hver gang man nærmere sig volieren vil fuglen flygte og springer ud i at flyve, men falder hurtigt til jorden. Sidste år fik vi en ældre Pionus ind, som havde haft mange fald inden den kom hertil. Den havde mange overfladiske skrammer og vi fik den tjekket ved dyrlæge Ove Brinkmann. Der var desværre kun en vej for den lille fugl, og det var en aflivning. Den havde fået flere skader end man lige kunne se og det vil på ingen måde være værdigt for fuglen at leve med disse og på et tidspunkt vil den nok dø af sine skader.
Når der er tale om en tam fugl hører jeg ofte folk sige at de er så glade for at de kan tage deres fugl med ud i haven, på stranden, i bilen og til familiekomsammen, uden at skulle tænke på at fuglen flyver væk. Det kan på mange måder også være en stor oplevelse for fuglen, men når man gør de ”hyggelige timer” op og ser på de timer hvor fuglen må sidde på sin stander, oven på buret eller på en pind, så tvivler jeg på at det er lykken. Fuglen skal bruge mennesket som sit transportmiddel og det er ikke kun en uge, men resten af dens liv.
Et andet problem som vi ofte har oplevet er at fuglen har fået sår på fødderne. Den sidder hårdt og tungt, og bruger ikke sin krop på sammen måde som en fugl der kan flyve. Angst for at gå på hånd er også et af de problemer der typisk opstår, da fuglen er bange for at falde ned. Det ses også at fugle begynder af plukke fjer af sig selv, skrige hver gang de ser mennesker eller bliver aggressive. En fugl der ikke kan flyve kan på ingen måde komme væk fra en situation den ikke ønsker at være i. Den har ikke noget valg!
Jeg synes der er alt for meget der taler imod at lade sin fugl vingeklippe, og det er efter min mening kun for at ejer kan få tilfredsstillet sit behov.

Det er ikke ulovligt at vingeklippe en fugl, er der mange der siger… Jeg mener jo nok at dyreværnsloven §1 burde forhindre vingeklip.
” §1 Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.”
Her bor der fugle der har været vingeklippet, og der ses tydeligt angst, varigt men og væsentlig ulempe.

Jeg har set undulater der har fået klippet deres vinger for derefter at blive solgt som tamme håndteret fugle, nymfeparakitter der har fået klippet deres vinger for at blive solgt som den perfekte tamfugle, amazonepapegøjen fordi den så ikke havde brug for et bur osv..
Er det virkelig en fremtid at tilbyde en fugl? Kan penge virkelig betyde så meget at man klipper vingerne på en flok undulater, for så at sælge dem som håndteret?
Hvis man ønsker at tilbyde sin fugl den frihed at kunne komme med rundt, så er der den mulighed at man kan finde en hal eller sal hvor man kan få lov at flyve med sin fugl. Det vil give fuglen meget bedre vilkår og du vil som ejer opleve en helt anden side af din fugl.
Der er også dem der fri-flyver med sine papegøjer, det er selvfølgelig også en mulighed, men her skal der meget træning til og jeg vil opfordrer til at man søger vejledning hos de fuglefolk som ved en masse om dette.

Der er en del fuglegrupper her på Facebook som har vedtaget at det ikke er tilladt at fremvise film med vingeklippede fugle. Det er jeg tilhænger af! At tillade at fremvise en fugl med klippede vinger for hyggens skyld, er det samme som at sige det er ok at påfører fuglen dette handicap.
På disse sider er det tilladt at fremvise vingeklippede fugle, hvis det er en fugl man har i sit fuglehold og gerne vil fortælle eller søge vejledning om, i forhold til genoptræning og de problemer der måtte opstå.

Jeg vælge at tro på at størstedelen af dem der lader deres fugle vingeklip, er af uvidenhed. Men alligevel har jeg en tanke om at det må da være indlysende at det er et handicap man påfører fuglen. Hvor mange vil påfører andre dyr et handicap? Da hundeloven trådte i kraft om at visse hunderacer skulle bære mundkurv, var Danmark ved at gå i opløsning. Det var udtalelser som ”det er dyremishandling”, ”hunden kan ikke snuse rundt som den plejer”, ” den kan ikke forsvar sig hvis den skulle blive angrebet af andre hunde” osv.
Det er sikkert korrekte udtalelser, men samlinger jeg det med vingeklip af en fugl, ja så vil jeg helst være hund.
Hvorfor er det at der er en tendens til at de dyr med pels har en større betydning end de dyr med fjer.

Dette er ikke skrevet ud fra en videnskabelig undersøgelse, det er på mine erfaringer og oplevelser.

Fugle er ikke skabt til kun at sidde på en skulder eller på en stander, de er skabt til at kunne bruge deres vinger. Så lad os nu lade dem flyve og få den ret de har krav på!!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Menu
%d bloggers like this: