Først noget af det du kan se når du kigger på din undulat.

Fjerene: fjerene er en vigtig del af undulaten. De udgøre undulatens form og farver, hjælper den med at holde varmen, er grunden til den kan flyve og er en vigtig del under partner søgning. Ikke nok med det er det en beskyttelses faktor for fuglen og er med til st beskytte mod vand indtrængen. En undulat har ca 2000-3000 fjer. Fjerne er lavet af proteinet keratin, hvilket deres negle og næb også er. Der er to typer af fjer. De øverste fjer og dunene. De yderste fjer består af mange små fjer pr fjer. Og på de små fjer er der ligesom en krog. Det er det der gør at fugles fjer er så pæne.

Vingerne: Vingerne er udstyret med lange fjer, kaldet flyvefjer. Disse flyvefjer er en af de vigtigste ting i fuglenes flyveevne. Det er disse fjer en fugl med fransk fældning taber og det er disse fjer folk uden viden om konsekvenserne, klipper.

en sund vinge

 

Vokshuden: vokshuden/næsen sidder lige over næbbet. Vokshuden kan vise os om det er en hun eller han undulat og om de er i ynglelyst eller ikke. Det kan også give indikationer om sygdom og problemer i hormonerne.

Indre organer: heldigvis er der ik mange admin der kommer til at se fuglen indeni, men derfor er det alligevel rat at vide en smule om hvad der sker inde i fuglen.
-Kloakken: Numsen/endetarmen, bruges både til at lave klatter med, men også som port for sæde ved parring.
-Kroen: En lille pose på fuglens øvre bryst, der indeholder maden, indtil den får sunket maden.
-Mavesækken: Set er her maden findeles/optages

Men hvordan optager fuglen føden?
Først tager den føden med næbbet, afskaller frøet og synker det. Her ender frøet i kroen. Kroen er en pose der kan opbevare maden indtil det skal fordøjes. I naturen er undulaten jaget og udsat, og skulle den spise det hele bid for bid, ville den ende med at dø af sult. Her kan den fylde kroen og “spise” når der er tid. Du kan se når fuglens kro er fuld. Kroen frigøre så en smule foder hele døgnet, så undulaten tilføres energi og mineraler gennem hele døgnet. Så tilsættes maden de første nedbrydende væsker. Og ved hjælp af Grit (småsten kan ikke absorberes, det kan grit) opløses det inden det føres videre. Derfor er Grit nødvendigt og en god kalk reserve for undulaten. Her efter nedbrydes det yderligere og her tilsættes enzymer der er med til at nedbryde og dele føden i de mineraler, vitaminer, sukker osv der skal føres ud til de steder kroppen skal bruge dem. Det resterende føde er det der kommer ud som det mørke i klatterne. Det hvide er urin.
En undulat kan optage føde i løbet af 3 timer. 3 timer fra næb til klat. Det er hurtigere end alle andre dyr inkl os.

Skelettet: billedet her er fundet på nettet. Da kan du se din undulats knogler.

 

Menu