Bur og indretning

  1. Forside
  2. Bur og indretning
Buret:

Et bur skal være så langt at undulaten kan flyve i buret.
Derfor anbefales det, at buret er mindst 100 cm langt, 50 cm bredt og 50 cm højt.
Buret indrettes med siddepinde af naturtræ i forskellige tykkelser i enderne af buret så undulaterne kan flyve frit gennem buret. Grenene må gerne være så tykke, at undulaten ikke kan nå rundt om grenen. Det er med til at slibe deres negle på naturlig vis.
Buret må ikke anbringes på gulvet, men skal stilles på et bord eller i en reol uden træk og uden direkte sol. De fleste vil deres fugle det godt, når de placere dem ved vinduet, men det trækker tit en smule og solen kan bage direkte på fuglen.
D-vitamin er vigtigt for fuglen, og kan ikke bryde glas, så der anbefales en fuglelyspære med UVA/UVB.
Vand- og foderskåle anbringes så fuglene ikke kan klatte i skålene. Brug gerne lukkede beholdere til vand, og mere end en foderskål i buret.

Husk: Vand skal skiftes dagligt!

Bunden af buret dækkes med (avis)papir der let kan udskiftes efterhånden som det bliver snavset. Avis papir indeholder ikke længere en masse giftige stoffer, der kan skade undulaten. Dog indeholder de ftalater, så de bør ikke spise avisen. Spiser de den, er man nødt til at ty til andet bundlag.

Undulaten har ikke brug for sand i bunden af buret, de afskaller selv deres frø inden de spiser det, og hvis den æder af sandet kan den få problemer i fordøjelsessystemet, hvilket kan medføre forstoppelse og død. Flere fuglekyndige dyrlæger har ved obduktioner fundet sand forstoppelse ved pludselig døde undulater.
Det er her vigtigt at påpege: Det handler her om fint sand, såkaldt strandsand/sisand. Man kan med fordel samle de lidt større grus og småsten ved vandet. Der bør altid være fri benyttelse af grit og/eller østersskaller.

Undulater kan holdes i flok. Dertil anbefales en voliere på mindst 300 cm længde. Bredde 100 cm og højde 200 cm.
Fra volieren skal der være adgang til et frostfrit inderum på 0,5—1,0 m2.
Udendørs voliere skal være forsynet med en sluse, så fuglene ikke uforvarende kan flyve ud. Udover det anbefales net, beton eller flise belægning som rotte beskyttelse i bunden.
Inde undulater kan først sættes udendørs når der er mindst 10 grader plus til natten. Desuden skal der være læ og mulighed for skygge. Man skal også forvente voliere undulater kræver løbende behandling mod sygdomme, som coccidier, thricomonader og orm.

Indretning af bur:

Siddepinde:
Når man køber et nyt fuglebur er der som regel plastikpinde eller rundstokkepinde med som undulaten kan sidde på. Disse pinde er ikke velegnet til fugle, – Så start med at tage dem ud af buret!
Siddepindene skal være naturgrene og gerne i forskellige tykkelser. Gerne nogle fuglen ikke kan nå rundt om, da det giver en naturlig slibning af negle.
Friske grene indeholder mineraler, som fuglen har stor glæde af. Samtidig giver friske grene en god næb-aktivering, da den vil sidde og bide i grenene.
Naturgrenene kan man finde gratis ude i naturen, så der er ingen undskyldninger for ikke at tilbyde sin undulat det bedste, af det bedste.

Sandrørspinde:
De gør intet godt for fuglene. Mange tror fejlagtigt at det er nødvendigt at bruge sandrørspinde i buret, for at fuglen kan få slebet sine kløer. Desværre sliber disse sandrørspinde mere end neglene, da de sliber hul i fuglenes fødder og giver dem bylder og sår. De små sandkorn er som glasskår at gå på for fuglene. Du kan forestille dig hvordan du ville have det ved, at skulle træde på glasskår dag og nat i årevis. Køb i stedet en amazing eller pediperch pind, som består af noget der sliber neglene men ikke skader fuglen.
Der er desværre mange dyrehandlere og fødevarebutikker der stadig sælger disse sandrørspinde og sandpapir til bunden af buret også. Dette er heller ikke godt for fuglene.
Fuglene ender ofte med at æde af papiret og det lim som de små sandkorn er limet fast med, er giftigt for en lille undulatmave.

Hvilke naturgrene kan undulaten tåle?
Din fugl kan tåle grene og kviste fra:
Bøg, ahorn, hassel, elm, el, ask, birk, eg, gran, fyrre, æble og pære træer.
Dette er de mest almindelig træer som er nemme at finde.
Om sommeren er grenene fyldt med grønne blade, lad bladene sidde på grenene da undulaten vil nyde at pille i alt det grønne.
Hvis man vælger at give sin undulat grangrene, skal man huske at se efter der ikke er for meget harpiks på. Harpiks er noget sejt klister der sidder i små klatter på grenene for at beskytte træet mod skadedyr og svampe. Husk også de ikke må være sprøjtede. Gran er ikke bare gran, det forveksles tit med feks thuja, som er giftigt, så vær sikker på hvad du vælger.
Tag ikke grene fra træer der står tæt på trafikerede veje, steder hvor der sprøjtes med gift og tag ikke grene med hjem som er fyldt med fugleklatter fra de vilde fugle.

Bundlag:
Man kan til bundlag bl.a. bruge aviser, bøge-flis, spåner og hampstrøelse.
Aviserne må ikke være de glatte farverige reklamer, men de “almindelige papirs aviser” kan bruges. Der var tidligere giftige stoffer i aviserne, dette er så godt som fjernet. De indeholder stadig ftalater, så der anbefales ikke at fuglen spiser avisen.
Sand i bunden af fugleburet blev brugt meget før i tiden, men mange er gået bort fra dette. Hvis fuglen spiser sandet kan den ikke udskille sandet fra kroppen igen og sandet vil ophobe sig i kroppen og til sidst kan fuglen dø af det. Man kan købe sandpapir til at lægge i bunden af buret. Dette er ikke nogen god løsning, da fuglen ikke kun sliber sine klør, men hele foden.

Andre ting til buret:
Undulater kan godt lide at bade. Det vil derfor skabe glæde, hvis man laver et lille fuglebad, i en skål, med lidt fristende grønt i.
En gynge i træ er også en af de ting undulaten vil sætte stor pris på, at have i sit bur.
Husk: Der skal gerne være en til hver eneste undulat, ellers kan der nemt blive slåskamp om pladsen.
Du kan købe en del forskelligt legetøj til undulater, der findes godt og dårligt legetøj. Det man skal være opmærksom på er, at undulaten ikke kan komme til at hænge eller sidde fast i legetøjet.

Menu