Feather duster

  1. Forside
  2. Feather duster

I mere end 200 år, har opdrættere forsøgt, at opdrætte den pæneste og mest eftertragtede show undulat, i den engelske undulat. Indavl, blev en fast del af opdrættet, som har medfødt mange direkte helbreds truende sygdomme og gendefekter.

Man mener at feather duster er en af disse indavls grundede gendefekter, omend det ikke er videnskabeligt begrundet.

En feather Duster, er ikke en varietet, men en super sjælden gen mutation, lige som halfsider. Der siges det er en mutation i de ressicive gener, det betyder at begge forældre skal bære mutationen for at den kan videregives. Man bør ikke forveksle dem med toppede eller “crested” undulater.

Det er ikke noget der kan fremavles, de opstår pludseligt, når forældrene besidder FD genet.

Den første kendte feather Duster opstod i 1966, og var en engelsk undulat med to flotte udstillingsengelske som forældre. Umiddelbart er det kun de engelske der kan frembringe denne mutation.

Feather dusters er anormale i deres fysiske tilstand. Fjerene vokser uhæmmet, selvom de fældes, vokser de igen ud på selvsamme måde. Nogle feather dusters næb og klør, gror lige så uhæmmet, og skal klippes op til flere gange om ugen i værste tilfælde. Grundet denne “vildtgroen” og tærring på deres depoter tager også de indre organer skade. De lever sjældent til de er et år, da deres immunsystem er så påvirket at de dør af sult eller tilstødende sygdomme inden.

En featherdusters fjer gror så vildt, at de ender med ikke at kunne se, fordi fjerene gror ned over øjnene. Man kunne godt trimme fjerene, men så skal organismen bruge endnu mere energi for at udgro disse fjer igen, oven i den i forvejen meget hårdt prøvede krop. Desuden har undulater afføring ca hver 15 minut, og en fugl med denne slags lange fjer, bliver derfor smurt ind i afføring bag til, hvilket igen giver både ubehag og yderligere infektionsrisiko.

Des videre hæmmer den store fjerdragt fuglen i, at sidde på en pind, at gå og at flyve. Feather dusters sidder typisk på det samme sted, nemlig nærmest madskålen, da de skal spise mere eller mindre konstant for at opnå deres tiltrængte niveau.

En feather duster er ikke anderledes end enhver fugl. Den vil selvfølgelig ikke udvise sygdom, før det er virkelig slemt, så selv om den virker frisk, kan den nemt være påvirket allerede. Fugle er byttedyr.

Man bør absolut ikke yngle med samme par igen, hvis der opstår en feather Duster, og man bør ikke yngle med en feather duster.

Billede lånt via instagram. Ejer ukendt

Menu