Kønsbestemmelse

  1. Forside
  2. Kønsbestemmelse

Vi får dagligt, mange spørgsmål ang. kønsbestemmelse. Det er altid nemmere at kønsbestemme voksne fugle. De unge, babyer og de specielle varieteter, kræver både træning og viden.

Kønsbestemmelse af undulater er svært og kræver træning. Derfor tager de fleste fugleavlere også risikoen med i deres beregning og giver sjældent en 100% sikkerhed for, at den enkelte unge er han eller hun, dog er de fleste garvede avlere meget sikre i deres sag.

Der er flere tommelfingerregler man kan gøre brug af. I første omgang handler det om, om det er unger eller ungfugle. Ungfugle har det vi kalder babystreger i hovedet. Det er de sorte streger der med tiden forsvinder, og giver dem et hvidt eller gult hoved. Desuden vil du hos mange unger finde en større eller mindre mængde sort på undulatens næb. Det er der ikke nogen egentlig forklaring på, andet end det er en unge, og det vil forsvinde som ungen vokser til.

Unger er lidt sværere, da de endnu ikke har fået en udfarvet vokshud. Også enkelte varieteter giver hjernebrud, fordi de ikke opføre sig som alle de andre varieteter når de udfarves/er unger. Når de er ca 6 mdr gamle, er de gået fra unger til ungfugle. Nogen gange bruges også udvikling af irisring til kønsbestemmelse. Irisringen dannes ved 4-6 mdr alderen, på alle fugle, på nær de specielle varieteter, se mere nedenfor.

Tommelfingerregler ved unger:

Hunner: Sart lyserød vokshud, med hvidlige områder omkring næseborene. Eller hvidlig og isblå vokshud. Ingen iris ring, sorte tegninger på hovedet, og måske sort på næbbet.

Hanner: Dyb eller jævn lilla vokshud, uden hvidlige ringe ved næseborene (dog ingen regler uden undtagelser). Ingen iris ring, sorte tegninger på hovedet og måske sort på næbbet.

Baby undulat. Bemærk: De sorte baby streger på hovedet, og manglende iris ring.

 

 

Voksen undulat. Bemærk: nu ingen baby striber på hovedet, og har irisring.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tommelfinger regel ved ungfugle:

Hunner: sandfarvet, brun eller isblå/hvid.

Hanner: Dyb lilla eller dyb blå.

Dyb lilla = ung han

Hvid/isblå = ung hun

 

De varieteter der giver mange hjernebrud og tit er dem der fejlbedømmes er:

Ino (albino og lutino), Brunvinger, Lacewings, danskbrogede.

Dette er fordi disse varieteter hos hannen, ikke bliver blå på vokshuden. Hannen forbliver ungfarvet/lilla/lyserød på vokshuden. Hunnerne vil med tiden blive sandfarvede/brune/hvidlige.

gulmasket albino hun

Brunvinge han

Danskbroget han

Danskbroget han

 

Vil du lære at kønsbestemme, så handler det om, at forsøge. Byd ind når nogen spørger, og tager du fejl, så spørg en af dem der havde ret, hvad der fik dem til at sige han eller hun.

Eksempler på Hanner:

Eksempler på Hunner:

Eksempler på nogle af de mere svære delt op i hunner og hanner:

Hun:

Han:

Menu