Tæmning handler om tillid.

Jo mere tryg din undulat bliver ved dig, jo mere tilpas bliver den ved din hånd og dine fingre. Hvilket igen gør den mere tryg ved at sidde på din finger, skulder eller andre steder, og lege med dig. Når denne basis tillid er dannet, kan du langsomt udvide din berøring af din undulat. Til kinderne, nakken, maven osv. Gentagelser er nøgleordet, gentagelser giver dig muligheden for at opbygge en “rutine” i fuglens tillid, der gør at du kan lære den endnu flere ting.

Hvis man køber en fugl hos en opdrætter er “bunden lagt” og du skal bare fortsætte arbejdet, hvor opdrætteren slap.
Jo mere du engagerer dig og jo mere du giver af dig selv, jo mere tam bliver din fugl.

Opdragelse:
Opdragelse af en undulat kan være svært, både fordi de er små krudtugler og fordi de på ingen måde minder om en hund. Men der er enkelte helt basale ting man kan gøre for at få undulaten til at blive tam.
Dårlig adfærd skal som hovedregel ignoreres.
God opførsel belønnes med frihed, ros, en hyggesnak, en bid hirsekolbe eller hvad fuglen kan lide.

Lær at forstå din fugl:

En fugl lever i en flok. I en flok vil der altid være en alfa fugl, og resten indordnes efter rang her under. Du skal være alfaen i jeres forhold, men det skal fortjenes. Du skal forstå, hvad din fugl gør og siger, og hvorfor den reagere som den gør. Det er kun muligt hvis du ikke bliver frustreret når det ikke går som du ønsker.

Jo bedre du lærer din fugl at kende, jo bedre kan du aflæse hvad din fugl mener og hvorfor den reagerer på en given måde. Og sågar forebygge eller afhjælpe disse problemer. 

Et eksempel kunne være: En ynglingslampe hvor fuglen altid lander når der er gæster i huset. Den lander der fordi det er lige der den har den aller bedste udsigt til gæsterne. Flyt en stander der hen i stedet, og ros din fugl, hver gang den lander på den givne plads.

Hvis fuglen skrapper, så man knapt kan høre noget omkring sig:
Forlad rummet, eller vend ryggen til den, og vend dig først om eller gå ind i rummet igen, når fuglen er stille (der kan gå et par
minutter). Herefter roses/belønnes fuglen.

Den ter sig som en åndsvagt i buret fordi den vil ud:
Ignorer det, og luk den så ud eller ros den, når den er rolig.

img_0479

Mange undulater opfinder dårlig adfærd, for at få kontakt/opmærksomhed eller beskæftigelse.
De er meget sociale og aktive dyr. Man må aldrig slå oven på dens bur, for at få den til at holde med at skræpppe. Så får man
bare en meget skræmt undulat. Det enste tidspunkt man skal afbryde undulaten i noget, er når den har gang i noget den ikke må pille i, eller som kunne være farligt for den. Her gælder det om at erstatte de dårlige vaner med en god ny vane.

Tæmning:

Alle undulater, har deres egen personlighed. Nogle er nysgerrige og vil elske menneskelig kontakt, andre er mere usikre og er langsomme til at vænne sig til kontakt. Nogle bliver aldrig tamfugle og bør leve deres liv i voliere. At tæmme en undulat kræver meget tålmodighed, lang tid og mange gentagelser, men med dette, kan du faktisk lære din fugl en masse. Undulater er kloge dyr. Du vil blive belønnet i sidste ende for din tålmodighed, med en tam ven for livet.

1: en undulat, er udmærket klar over, at de er byttedyr, og du er rovdyr. Derfor er det så vigtigt at du ikke presser fuglen, men over tid med tålmodighed gør dig fortjent til tillid fra fuglen.

2. Hvis din fugl er ude at flyve og du har svært ved at få fuglen tilbage i buret, jagt den ALDRIG. Tålmodighed, er nøgleordet. Følg den langsomt og tilbyd den enten finger/hånd eller pind at træde op på.  Du kan i starten tilbyde en godbid, når fuglen gør det du ønsker den skal gøre.

3: når fuglen gør det du beder den om, bør du i starten tilbyde en godbid, eller bruge anden form for belønning.

At købe en undulatunge, hvor den er håndteret, har stor betydning for ungerne. De er vant til at komme i hænder mange gange om dagen og er vant til at blive taget. Med taget mener jeg, at man griber rundt om den. Når man holder den i hånden, mens man taler med den og stryger den hen over ryggen.
Når den så ligger stille i din hånd, kan den belønnes med friheden til at flyve.

Når den er fløjet så bliv stående, og vent til den kommer tilbage. Når den så kommer tilbage roser du den og snakker med den, så lærer den, at det er kedeligt at flyve væk, men sjovt at blive, eller komme tilbage.

De først par gange den er ude at flyve i sit nye hjem, er det ikke sikkert, at den kommer tilbage. Det kan godt være, at den bliver siddende, så du selv skal hente den. Den kender ikke rigtigt rummet og er måske lidt bange, for at flyve rundt derinde. Desuden er det en god idé at rulle gardinerne for i starten, ellers flyver den måske ind i vinduerne. Der er risiko for de flyver i vinduerne, fordi den endnu ikke har lært rummet at kende, de finder hurtigt ud af hvor vinduerne er. Nogle vælger at sætte ’’post-it” på vinduerne i starten og pille dem langsomt af, som tiden går.

img_0472

I buret tager man dem på fingeren og flytter dem til et andet sted i buret, for så at fjerne hånden igen. Det er for at lære fuglen at hånden er ok og at den ikke altid kommer for at hapse en, eller at hånden betyder at man skal ud.

Den første tid, skal de så vidt muligt ikke have hirsekolbe i buret, for det skal være ekstra lækkert at komme på hånden og spise sådan et stykke, eller at den sidder ved siden af og spiser af kolben.

De første 3-4 uger er hvor prægningen for resten af dens liv bliver lagt. I en alder af 9-11 uger går de nemlig tit lidt i ”teenage” alderen. Arbejdet med fuglen skal dog fortsætte efter de første 3-4 uger. Når man har med en undulat at gøre, især unger, så er det vigtigt at man lader dem ”krudte” af, inden man for alvor begynder at træne på hånd. Dette gælder også for hygge udenfor buret. Lad den flyve et par runder, så den får afløb for en masse energi, så er den knap så krads.

img_0462

Menu